Search PubMed⌕ Search

SEARCH · Search PubMed

Results for “Cebidae”

Search indexed PubMed citations on genomics, clinical trials, systematic reviews and public health. Explore titles, authors and supplied subject terms, then open the PubMed record.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 145 records · Page 8Linked to original sources

Pendular motion in the brachiation of captive Lagothrix and Ateles.

Pendular motion during brachiation of captive Lagothrix lagothricha lugens and Ateles fusciceps robustus was analyzed to demonstrate similarities, and differences, between these two closely related large bodied atelines. This is the first captive study of the kinematics of brachiation in Lagothrix. Videorecordings of one adult male of each species were made in a specially designed cage constructed at the DuMond Conservancy/Monkey Jungle, Miami, FL. Java software (Jandel Scientific Inc., San Rafael, CA) was used for frame-by-frame kinematic analysis of individual strides/steps. Results demonstrate that the sequence of hand and tail contacts differ significantly between the two species with Lagothrix using a new tail hold with every hand hold, while Ateles generally utilizes a new tail hold with only every other hand hold. Stride length and stride frequency, even after adjusting for limb length, also differ significantly between the two species. Lagothrix brachiation utilizes short, choppy strides with quick hand holds, while Ateles uses long, fluid strides with longer hand holds. During brachiation not only is Lagothrix's body significantly less horizontal than that of Ateles but also, within Ateles, there are significant differences between steps depending on tail use. Because of the unique nature of tail use in Ateles, many aspects of body positioning in Lagothrix more closely resemble Ateles steps without a simultaneous tail hold rather than those with one. Overall pendulum length in Lagothrix is shorter than in Ateles. Tail use in Ateles has a significant effect on maximum pendulum length during a step. Although neither species achieves the extreme pendulum effect and long period of free-flight of hylobatids in fast ricochetal brachiation, in captivity both consistently demonstrate effective brachiation with brief periods of free-flight and pendular motion. Morphological similarities between ateline brachiators and hylobatids are fewer and less pronounced in Lagothrix than in Ateles. This study demonstrates that Lagothrix brachiation is also less hylobatid-like than that of Ateles.

Animals↗

When will the stork arrive? Patterns of birth seasonality in neotropical primates.

We review and discuss the ultimate and proximate causes of birth seasonality in Neotropical primates and the seasonal patterns shown by each genus within this group. Our review of the literature shows that most New World monkey populations studied so far show some degree of birth seasonality. Photoperiod is the most important proximate cue used by populations living at relatively high latitudes to time their reproductive events, but almost nothing is known about the proximate factors used by those near the equator. The findings are consistent with the hypothesis that food availability is the most important ultimate cause of birth seasonality. Predation seems to promote birth synchrony in some species (e.g., squirrel monkeys). Multiple regression ANCOVA was used to estimate how the degree of birth seasonality is affected by ecological and life history variables. The ANCOVA model shows that three factors affect the degree of birth seasonality: diet, latitude, and body size. Folivores (howlers) are less seasonal than frugivores and insectivores. The degree of seasonality increases with latitude and shows a humped relationship with body size, peaking at 1.66 kg body mass. This last relationship was expected since small bodied species have to pay a cost (in terms of time lost) by being seasonal on a yearly basis, and large species are buffered against fluctuations in food availability due to their large body mass. To understand which of three alternative birth strategies is followed by each species (reduce energy stress during peak lactation, wean infants during peak food availability, or store reserves during peak energy availability), we compared the location of the birth peak in relation to the peak in food-availability for those populations from which data were available. Most species conform to the typical pattern of births concentrated before the peak in food availability, allowing peak lactation (small-sized species) or weaning (capuchins) to take place before the start of the lean season. The pattern of births of the atelines is consistent with the weaning hypothesis. However, since they give birth during the lean season, this pattern is also consistent with an alternative strategy.

Analysis of Variance↗

Fluorescence in situ hybridization (FISH) maps chromosomal homologies between the dusky titi and squirrel monkey.

The Platyrrhini are one of the most karyologically derived groups of primates and the evolution of their karyotypes is far from understood. The identification of the origin and direction of chromosome rearrangements will contribute to a better understanding of New World monkey phylogeny, taxonomy, and evolution. We mapped homology and identified translocations in the chromosomes of the dusky titi monkey (Callicebus moloch, 2n = 50) and the squirrel monkey (Saimiri sciureus, 2n = 44) by fluorescence in situ hybridization (FISH) of human chromosome paints. The hybridization results established chromosomal homologies between these New World primates, humans, other primates, and more distantly related mammalian species and show that both species have highly rearranged karyotypes. The total number of hybridization signals was 37 in C. moloch and 40 in S. sciureus, which is in the range of most comparisons of human chromosomes with phylogenetically more distant species outside of the primate order. Parsimony analyses of outgroup painting patterns allowed us to propose an ancestral karyotype for New World monkeys consisting of 2n = 56 with homologs to the following human chromosomes or chromosome segments: 1b; 1c; 2a; 2b; 3a; 3b; 3/21; 4; 5; 6; 7; 8a; 8/18; 9; 10a; 10/16; 11; 12; 13; 14/15; 15a; 16a; 17; 19; 20; 22; X; Y. Associations 8/18 and 10/16 are derived ancestral associations for all Platyrrhini. A 2/16 association found in S. sciureus and C. moloch was also seen in Ateles geoffroyi and Cebus capucinus; a 5/7 association in S. sciureus was present in A. geoffroyi, C. capucinus, and Alouatta belzebul. Other associations seen in the dusky titi monkey or the squirrel monkey are probably automorphisms. Comparison with chromosome phylogenies based on R-banding [Dutrillaux et al., 1986] showed that there were many errors in assigning homology with human chromosomes. The chromosomal phylogeny of New World monkeys based on banding patterns is in need of revision using modern molecular methods.

Animals↗

Seed dispersal by woolly monkeys (Lagothrix lagothricha) at Tinigua National Park, Colombia: dispersal distance, germination rates, and dispersal quantity.

The purpose of this study was to describe seed dispersal patterns of woolly monkeys (Lagothrix lagothricha) in terms of dispersal quantity and two factors related to dispersal quality: germination rates of dispersed seeds and the distance of dispersal to parental trees. The possible influence of retention time, travel distance, seed size, activity patterns, and fruit abundance on dispersal distance was also analyzed. Observations on activity, diet, daily movements, and seed dispersal were made on focal individuals of a group of woolly monkeys at a tropical rain forest in Tinigua National Park (Colombia). Sixty hours of focal samples per month were completed during 1 year. A total of 753 depositions were collected during the study. Each dropping contained seeds from an average of 2.68 different species (range 0 to 9). Collected depositions contained an underestimated total of 50,168 seeds (>1 mm). Given a population density of 30 individuals/km2, the woolly monkeys in the study area disperse more than 25,000 seeds/km2/day. These seeds belong to 112 different plant species. Germination rates of dispersed seeds are usually similar or higher than those of non-swallowed seeds. It was possible to determine dispersal distance in 264 cases when the focal animal was continuously followed from ingestion at the parental tree to deposition. Only 1% of these depositions landed in close proximity (<15 m) of the parental tree. It was very common that the droppings were deposited between 100 and 500 m from the parent tree, and up to 1.5 km. Higher retention times and longer travel distances were not correlated with increased dispersal distance. Two main reasons for this result were the prolonged and variable passage rates (avg=11.2 hr+/-6.5 SD.) and the circuitous routes of monkeys in this forest.

Animals↗

Biomechanical analysis of vertical climbing in the spider monkey and the Japanese macaque.

Climbing is one of the most important components of primate locomotor modes. We previously reported that the kinesiological characteristics of vertical climbing by the spider monkey and Japanese macaque are clearly different, based on their kinetics and kinematics. In this study, a more detailed analysis using inverse dynamics was conducted to estimate the biomechanical characteristics of vertical climbing in the spider monkey and Japanese macaque. One of the main findings was the difference in forelimb use by the two species. The results of a joint moment analysis and estimates of muscular force indicate that the spider monkey uses its forelimbs to keep the body close to the substrate, rather than to generate propulsion. The forelimb of the Japanese macaque, on the other hand, likely contributes more to propulsion. This supports the idea that "forelimb-hindlimb differentiation" is promoted in the spider monkey. The estimated muscular force also suggests that the spider monkey type of climbing could develop the hindlimb extensor muscles, which are important in bipedal posture and walking. As a result, we conclude that the spider monkey type of climbing could be functionally preadaptive for human bipedalism. This type of climbing would develop the hip and knee extensor muscles, and result in more extended lower limb joints, a more erect trunk posture, and more functionally differentiated fore- and hindlimbs, all of which are important characteristics of human bipedalism.

Animals↗

Fur rubbing behavior in free-ranging black-handed spider monkeys (Ateles geoffroyi) in Panama.

Members of the population of black-handed spider monkeys (Ateles geoffroyi) on Barro Colorado Island, Panama, use the leaves of three Rutaceae species in a behavior that resembles fur rubbing in the white faced capuchin (Cebus capucinus). This behavior has not been reported from other sites where Ateles has been studied. During more than 1,200 hours of observation, 30 episodes of this behavior were recorded ad libitum. Adult males engage in this behavior more than adult females. Season did not impact the frequency of the behavior. The behavior described here differs in many respects from that reported for Cebus capucinus, and does not fit the hypotheses that the behavior functions in repelling insects or other antiseptic purposes. It is proposed that fur rubbing in this group of spider monkeys is a modification of a behavior previously recorded in Ateles and may function in scent marking.

Animal Communication↗

Ranging behavior and intraspecific relationships of masked titi monkeys (Callicebus personatus personatus).

Two neighboring groups of masked titi monkeys (Callicebus personatus personatus) were observed for nearly 240 hr over a 5-mo period. Minimum home range estimates for the groups were 10.7 and 12.3 ha; daily path length averaged 1 km. Each group shared a minimum of nearly 20% of its range with neighbors, and encounters between groups were rare and exclusively vocal. There was no strong evidence that titis called at the edge of their ranges or used non-overlap areas more intensively. Masked titis at this site were therefore not markedly territorial, in contrast to other descriptions of this genus. However, this study was carried out at a time of unusually low rainfall, which may have influenced behavior. Further longer-term studies of adjacent groups are therefore required to assess environmental, specific, and subspecific factors affecting territoriality in this genus.

Animals↗

Comparative energetics of primate fetal growth.

Among the primates, Homo sapiens has evolved a life history which includes long gestation, relatively slow growth to reproductive maturity, and large body size. While the slow growth rate may be linked to the energetic demands of having a large brain, there are other important morphological and physiological linkages that may be adaptive, including the development of significant fat stores with which to buffer against episodic and periodic energetic stress. In this comparative analysis of the energetic burden of pregnancy among primates (including humans), the daily energy investment in the development of neonatal tissue is modeled. During pregnancy, larger primates, notably the Hominidae, invest a smaller proportion of their maternal daily nonmaintenance energy budget in fetal tissue with increasing energy budget, allowing diverse adaptations, including foraging strategies which include folivory and mixed patterns of food getting, and meat consumption. Humans have a similar proportion of maternal daily nonmaintenance energy budget invested in fetal tissue with increasing energy budget to other apes and have a diet which is of much higher quality than predicted for body size and metabolic needs. The combination of high diet quality and low proportion of maternal daily nonmaintenance energy budget invested in fetal tissue allows greater brain size relative to body weight at birth compared with all other primates, apart from chimpanzees, and higher birthweight and body fatness at birth for a given body size than other primate species.

Analysis of Variance↗

Digesta passage and fiber digestibility in captive white-faced sakis (Pithecia pithecia).

Wild white-faced sakis (Pithecia pithecia) ingest primarily seeds that provide a diet that is lipid-rich and moderately high in dietary fiber. Although little anatomical information is available on sakis, evidence from other vertebrate seed predators suggests that such a diet is correlated with adaptations in gut morphology or physiology. Milton [1984] reported a 20 hr transit time (TT=transit time or time of first appearance in feces) of a particulate marker for a single monk saki (Pithecia monachus). This suggests that TT for Pithecia sakis may be four to five times longer than what has been reported for soft-fruit-eating platyrrhines, such as Ateles and Cebus. During a captive study, we calculated an average TT of 14.7+/-0.4 hr (n=5 trials started in the evening) for a chromic oxide (Cr(2)O(3)) marker that follows liquid digesta and TTs of 14.5 hr (trial started the previous evening) and 23.0 hr (trial started the previous morning) for two trials using particulate markers. Mean retention time (MRT) for the liquid marker ranged from 15.3 hr to 37.7 hr in four trials that lasted longer than 90 hr. Marker recovery was incomplete for the particulate markers in these trials, and thus MRT could only be determined for the liquid phase marker. Three 5-day trials on a low-fiber, blended diet revealed high fiber fraction digestibilities (neutral detergent fiber (NDF)=77.4% and acid detergent fiber (ADF)=74.4%). Data collected for this study and nutritional data from wild sakis suggest that pitheciin seed predators may have a potential for fiber digestibility that is intermediate between ripe-pulp frugivores and folivores.

Adaptation, Physiological↗

Developmental changes in responsiveness to parents and unfamiliar adults in a monogamous monkey (Callicebus moloch).

Titi monkeys (Callicebus moloch) are monogamous New World primates that are characteristically found in family-type groups consisting of a mated adult pair and one or two young. The factors maintaining the small size of these groups are not known. Based on observations of free-ranging and captive families, parental aggression toward older offspring seems unlikely to play a significant role. Maturing individuals themselves, however, could undergo behavioral changes that weaken ties to their natal group. These might include waning of affiliative relations with parents, or subtle forms of aversion. Independent of such changes, increasing interest in unfamiliar conspecifics could be a factor. We examined these possibilities in the present study by assessing changes in social behavior and social preferences from initial ambulatory independence (6 months) through reproductive maturity (24 months) in a combined cross-sectional/longitudinal study of 21 captive titi monkeys living with their parents. Responses to both parents and to an unfamiliar adult heterosexual pair, a single unfamiliar adult male, and a single unfamiliar adult female were observed when subjects were given a choice between parents and strangers presented simultaneously or as the only social incentive. Social stimuli were at opposite ends of a 16.8-m-long test corridor. Subjects could move freely about the corridor for 5 min with each configuration of social stimuli. They stayed closer to parents than to strangers at all ages. Responsiveness to strangers increased with age and suggested growing ambivalence, particularly toward the male stranger. As they approached 24 months of age, male subjects showed a dramatic increase in the frequency and intensity of agonistic behaviors toward male strangers, behaviors that were rarely directed toward female strangers or parents. Waning of attraction to parents may be less important in dispersal from the natal group than changing reactions to strangers.

Aggression↗

Ranging behavior and foraging ecology of lowland woolly monkeys (Lagothrix lagotricha poeppigii) in Yasuní National Park, Ecuador.

In a year-long study, I investigated the ranging behavior of lowland woolly monkeys (Lagothrix lagotricha poeppigii) in a terra firma rainforest in Yasuní National Park, Ecuador, and examined the relationship between ranging, diet, food availability, and food patch use for this population. In Yasuní the total home range sizes for two social groups were 124 and 108 ha, which are much smaller than has been reported previously for Lagothrix elsewhere in its geographic distribution. The mean yearly day range estimates for these same groups were 1,792 m and 1,878 m, which are well within the range of variation previously reported. Ranging behavior was not correlated with the current habitat-wide abundance of ripe fruit, which comprises 76.3% of the yearly diet for this population, but was associated with one measure of likely insect prey abundance and with the availability of immature fruits, a minimal part of the diet. Specifically, one study group moved significantly greater distances during months of high likely insect prey abundance and when immature fruits were abundant. The second study group also traveled farther when likely insect prey abundance was high and when immature fruits were abundant, although the latter relationship only approached significance. This group also devoted significantly more of its daily activity budget to travel during these times. These results indicate that variation in ripe fruit abundance makes no meaningful contribution to explaining variation in ranging behavior for this population of woolly monkeys. Instead, the results raise the possibility that some aspects of the ranging behavior of frugivorous primates may be related to the availability of alternative food sources, such as animal prey, or to monitoring the phenological status of important fruit trees, rather than simply reflecting the degree of intragroup feeding competition.

Animals↗

Primates as pets in Mexico City: an assessment of the species involved, source of origin, and general aspects of treatment.

The large human populations in cities are an important source of demand for wildlife pets, including primates, and not much is known about the primate species involved in terms of their general origin, the length of time they are kept as pets, and some of the maintenance problems encountered with their use as pets. We report the results of a survey conducted in Mexico City among primate pet owners, which was aimed at providing some of the above information. We used an ethnographic approach, and pet owners were treated as informants to gain their trust so that we could enter their homes and learn about the life of their primate pets. We surveyed 179 owners of primate pets, which included 12 primate species. Of these, three were native species (Ateles geoffroyi, Alouatta pigra, and A. palliata). The rest were other neotropical primate species not native to Mexico, and some paleotropical species. Spider monkeys and two species of howler monkeys native to Mexico accounted for 67% and 15%, respectively, of the primate cases investigated. The most expensive primate pets were those imported from abroad, while the least expensive were the Mexican species. About 45% of the native primate pets were obtained by their owners in a large market in Mexico City, and the rest were obtained in southern Mexico. Although they can provide companionship for children and adults, primate pets are subject to a number of hazards, some of which put their lives at risk. The demand by city dwellers for primate pets, along with habitat destruction and fragmentation, exerts a significant pressure on wild populations in southern Mexico.

Accidents↗

Hormonal changes during the mating and conception seasons of wild northern muriquis (Brachyteles arachnoides hypoxanthus).

We investigated hormonal and behavioral changes in wild male and female northern muriquis (Brachyteles arachnoides hypoxanthus) at the Estação Biológica de Caratinga, Minas Gerais, Brazil, during a 6-mo period that encompassed the onset of the 1998-1999 mating and conception seasons. Individual females resumed mating with the resumption of ovarian cycling, which was not synchronized among them or related to their cortisol levels. Females experienced two to seven cycles prior to conceiving, and the first conception occurred 2 mo after the onset of the group's mating season. There were no differences in female cortisol levels across their premating, mating, and conception conditions. Cortisol levels were significantly higher in females than in males prior to the conception season, consistent with the prediction that energy reserves may be associated with breeding readiness in females, but not males, in this species. The sustained elevation in male cortisol occurred after the peak in their sexual activity, which resulted in the first conception of the year. Male cortisol levels were positively correlated between years that were similar in rainfall, but differed in the timing of sexual and reproductive events. The timing of cortisol elevations in males appears to be generally regulated by environmental cues, but is responsive to fine-tuning by social and behavioral cues related to the unpredictable timing of reproductive opportunities within their extended mating season.

Animals↗

Morphologic, karyotypic, and molecular evidence of a new form of Chiropotes (primates, pitheciinae).

Morphologic, karyotypic, and molecular analyses were carried out in 25 specimens of a distinct morph of Chiropotes (henceforth termed Chiropotes sp.) obtained from a number of localities in the Brazilian Amazon. Pelage coloration clearly distinguishes the collected specimens and all other known species of this genus. A distinct karyotype was described for Chiropotes sp. It differs from C. satanas chiropotes by two pericentric inversions, and from C. satanas utahicki by three, which suggests that these taxa are reproductively isolated. Morphometric analyses did not show significant differentiation between these Chiropotes taxa. Molecular analyses confirmed the monophyly of the subfamily Pitheciinae and genera Chiropotes, Cacajao, and Pithecia (the latter appearing as the most basal lineage of the pithecine clade). The genetic distances between C. s. utahicki and Chiropotes sp. from Rio Negro were greater than those between three recognized species of Pithecia, but smaller than those between Cacajao calvus and Cacajao melanocephalus. The most appropriate name for Chiropotes sp. from Rio Negro is C. israelita. This species, C. s. chiropotes, and C. s. utahicki are allopatric. Pelage coloration, karyotype, and molecular analysis strongly indicate that C. chiropotes, C. utahicki, and Chiropotes israelita deserve species status.

Animals↗

Meiosis and chromosome painting of sex chromosome systems in Ceboidea.

The identity of the chromosomes involved in the multiple sex system of Alouatta caraya (Aca) and the possible distribution of this system among other Ceboidea were investigated by chromosome painting of mitotic cells from five species and by analysis of meiosis at pachytene in two species. The identity of the autosome #7 (X2) involved in the multiple system of Aca and its breakage points were demonstrated by both meiosis and chromosome painting. These features are identical to those described by Consigliere et al. [1996] in Alouatta seniculus sara (Assa) and Alouatta seniculus arctoidea (Asar). This multiple system was absent in the other four Ceboidea species studied here. However, data from the literature strongly suggest the presence of this multiple in other members of this genus. The presence of this multiple system among several species and subspecies that show high levels of chromosome rearrangements may suggest a special selective value of this multiple. The meiotic features of the sex systems of Aca and Cebus apella paraguayanus (Cap) are strikingly different at pachytene, as the latter system is similar to the sex pair of man and other primates. The relatively large genetic distances between species presently showing this multiple system suggest that its origin is not recent. Other members of the same genus should be investigated at meiosis and by chromosome painting in order to know the extent and distribution of this complex sex-chromosome system.

Animals↗

Fecal analysis of ovarian cycles in female black-handed spider monkeys (Ateles geoffroyi).

An enzyme immunoassay (EIA) was applied to characterize the reproductive endocrinology of adult female black-handed spider monkeys (Ateles geoffroyi). Analysis of paired urine and fecal samples, collected from two females housed at San Diego Zoo, confirmed that the EIAs employed provided quantitative measurements of ovarian sex steroid hormones. Fecal metabolite levels were significantly correlated with those in urine, confirming that feces are a valid source of steroid metabolites in this species. The excretion of these metabolites in feces lagged urinary excretion by 1-2 days. The ovarian cycle profiles of the two captive females and five free-ranging females are comparable, with an average length of approximately 20-23 days. Cyclical bleeding, as previously reported, was observed in one of the two captive females. Pregnancy was detected in four free-ranging females, and early fetal loss for one female was indicated by hormonal data.

Animals↗

Timing of births in sympatric brown howler monkeys (Alouatta fusca clamitans) and northern muriquis (Brachyteles arachnoides hypoxanthus).

We monitored the birth patterns of sympatric brown howler monkeys (Alouatta fusca clamitans) and northern muriquis (Brachyteles arachnoides hypoxanthus) during a 4-yr period from October 1996 to August 2000 at the Estação Biológica de Caratinga, Minas Gerais, Brazil. Brown howler monkey births (n = 34) occurred throughout the year, and birth frequencies did not differ between rainy and dry season months. The aseasonal birth patterns of the howler monkeys differed significantly from the dry season concentration and dry month peak in muriqui births (n = 23). We found no effects of infant sex or the number of females on interbirth intervals (IBIs) in our 10 howler monkey study troops. IBIs of brown howler monkeys averaged 21.2 +/- 2.5 mo (n = 8, median = 21.0 mo), and were significantly shorter following dry season births than rainy season births. Their IBIs and yearling survivorship (74%) were similar to those reported for other species of howler monkeys, but yearling survivorship was much lower than that of muriquis (94%), whose IBIs were more than 12 mo longer than those of the howler monkeys. Our study extends comparative knowledge of birth patterns in Alouatta to a poorly known species, and provides insights into the different ways in which diet and life history may affect the timing of births in large-bodied platyrrhines under the same seasonal ecological conditions.

Alouatta↗